Man skall inte fotografera mitt på dagen i det hårda ljuset, sägs det. Men då hela viken glittrade av vackra snökristaller, kunde jag inte låta bli. Efter en långa tid av mörk gråhet behövde jag det hårda glittrande ljuset. Hoppet. Visheten över att vi går mot ljusare tider.

Jag studerade strået som böjde sig i den hårda vinden. I en kall men hoppfull motvind. Omgiven av glittrande skönhet. I solstrålarnas lek bildades en ljuskrona runt henne. Inneslöt henne, så att hon badade i ljus, och blev för en stund ljusets och skuggornas glittrande drottning.

Utan de starka ljuset hade det inte lyckats. Så tror inte hon tänkte på klockan,  på att man inte skall fotografera just då. Hon gjorde nog som jag, bara njöt av allt det vackra glittrande, tankade minnen och solenergi.

 

Februari är årets andra och kortaste månad i den och har 28 dagar (29 under skottår). Den innehåller årets 32:a till 59:e dag (32:a till 60:e under skottår).

Ursprungligen var det den tolfte och sista månaden på året, vilket infördes av den romerske kungen Numa Pompilius på 700-talet f.Kr. Därmed infördes också den extra skottdagen i slutet av året, istället för som nu, i början. När den romerska kalendern 152 f.Kr. ändrades, så att året inleddes med 1 januari kom februari istället att bli årets andra månad, men skottdagen blev kvar i den.

Namnet februari kommer av latinets Februarius, som i sin tur kommer från den etruskiska guden Februus namn.

Februari kallades förr i Sverige för göjemånad, och i Danmark för blidemåned. ”Göj” är troligen samma ord som det gamla isländska gói, som även kan skrivas , vilken eventuellt betyder ”tunn snö” eller ”spårsnö”. Det är eventuellt släkt med det grekiska ordet chion som betyder ”snö”. Göjemånad kan med denna tolkning översättas med snömånad.

nordisk mytologi associeras namnet med Goe, som var dotter till kung Torre.

Källa Wikipedia.